[lwptoc min=“2″ depth=“2″]

GarnetСтрелец 23 ноември – 21 декември

Стрелците обичат спокойствието, разбирателството, комплиментите, добрите маниери, музиката, танците, собствения си глас, собственото си отражение в огледалото, добрия вкус, украшенията, нежността, флирта, кокетството, сладостите, развлеченията, красноречието. Те имат силно въображение, откровенност, смелост, доблест и са жизнерадостни. Заради тяхната добросърдечност са готови да помогнат на всички нуждаещи се. Обичат свободата и стигат до дързост и упоритост ако някой се опита да им наложи волята си. Те са идеалисти и мечтатели, като също така обичат спорта и пътешествията.

Хармоничен брак ще имат с лица от зодии Овен и Лъв. Пазете се да не попаднете на лица от Близнаци. Месец Септември им носи успех и могат да очакват нови приятелски връзки и приятни изненади.

Подходящи камъни за Стрелец

Розов кварц, опушен кварц, ахат, содалит, халцедон, хризолит, лабрадорит, хризопраз, обсидиан снежен,аметист, аквамарин, лазурит, лунен камък, тюркоаз, гранат, лапис лазули, малахит.

Стрелците са търсачи на приключения и нови сензации. Сапфирът ще даде сдържаност, топазът ще ви предпази от врагове, а хризолитът ще ви даде самоконтрол и спокойствие.

ПЪРВА ДЕКАДА /от 22 ноември до 01 декември/

Стрелецът от тази декада има формиран силен, разумен, но и в известна степен рязък характер. Те имат добра и бърза реакция, умеят да се противопоставят на врага, дори и в открит бой. Успешно се справят с непредвидени обстоятелства. Но, в същото време е беззащитен пред клевети и интриги. Родените в периода на 22-30 ноември имат силно развито чувство на собствено достойнство. Родените на 30 ноември и 1 декември се отличават с красота и чувствителност. Стрелците от първата декада не признават тънкостите на любовта, способни са да забравят за всичко под напора на страстта. В тази декада няма единство между съзнанието и подсъзнанието, затова те проявяват двойственост в живота и в творчеството, с много ясно разпределени периоди на успехи и неуспехи. До 36-40 годишна възраст в живота им няма голяма стабилност. Мъжете трябва да се сдържат по отношение на чувствените наслади и спиртните напитки. За жените е полезно да развиват своята фантазия, за да не бъдат погълнати от безличното всекидневие.

Камъните на Стрелеца от първата декада са : ГРАНАТ, ПУРПУРЕН АМЕТИСТ, ТЮРКОАЗ

ВТОРА ДЕКАДА /2-11 декември/

Това са енергични, търсещи натури. Имат открит характер. Притежават склонност към изследователска дейност, но са силно емоционални и професионалните им успехи са в пряка връзка с настроението им. Дълбоко в душата си те са романтици и авантюристи. Те са много смели, но са невнимателни. Привлича ги политиката, но са слаби политици. Увличат се от величествени, но трудно осъществими проекти. Обикновено материално са добре осигурени. Не постигат хармония в любовта, тъй като не са способни да приемат недостатъците на партньора и непрекъснато ги изтъкват. В повечето случаи действат без да мислят. Твърдо отстояват своето мнение, като се лишават от възможността да поправят евентуалната си грешката.

Препоръчват им се камъни в червеникаво-сини и синьо-виолетови нюанси, които им поддържат високите стремежи и отстраняват недостатъците им: ГРАНАТ, РУБИН, ХАЛЦЕДОН, ТЪМНО-ВИОЛЕТОВ АМЕТИСТ.

ТРЕТАТА ДЕКАДА / 12-21 декември/

Стрелците от тази декада са много противоречиви хора. Властност, стигаща до деспотизъм, се съчетава с великодушие, избухливост и пресметливост. Тези хора притежават голяма сила на волята, но в същото време са много мнителни. Остротата на ума при тях се съчетава със житейска хитрост и стратегически талант. В работата си се отличават с висок професионализъм и се ползват със заслужен авторитет. Въпреки всичките си достойнства, трудно се придвижват по служебната стълба, често способностите им се обръщат срещу тях самите. В любовта те винаги тичат след мечтите си. Родените от 12 до 17-ви са много сериозни, а родените от 18-21-ви са напористи и избухливи. Всеки представител на Стрелеца от третата декада е с ярка индивидуалност, често удивляваща обкръжението си със своите способности. Много често техните илюзии заглушават здравия смисъл.

На Стрелеца от тази декада се препоръчват камъни с червено-зелени цветове, а също така и ЛАЗУРИТ. Те му помагат и го вдъхновяват да намери областта на самореализацията си, да приложи духовните си открития в практически цели.

АСТРО-МИНЕРАЛОГИЧЕН РЕЧНИК

ГРАНАТ – от лат. гранатум – подобен на зърно, поради сходството на цвят и форма с плодовете на нара. Гранатите са група от минерали, които имат един и същи тип химични формули, еднакъв облик на кристалите, но различен състав. Те биват най-различни цветове, но на Стрелеца се препоръчват червените нюанси. Най-разпространеният гранат в природата е виолетово и малиново-червен. Те са предимно непрозрачни, по-рядко просветляващи. Гранатите са основни скалообразуващи минерали. Срещат се много често в скалните разсипи във вид на полузаоблени до заоблени, почти сферични кристали.

Гранатите са минерали, които археолозите намират в едни от най-древните украшения, например от неолита в Чехия. От нашите прадеди, те са се разглеждали като камъни, които носят на своите притежатели веселие, предпазват ги от неприятели и лицемерие, както и от неприятни сънища и зли помисли. Вярвало се е също, че носещите гранат ще бъдат предпазвани от всякакви болести и няма да страдат от епидемии, ще живеят в приятелство и разбирателство, като непрекъснато ще умножават щастието си. В Чехия – една от най-богатите на този скъпоценен минерал страни в света, съществува и предание, че гранатът защитава от уроки. Може би именно поради това възрастните жени носели често гранат на шията си или ги пришивали като детайли към носията си. Астролозите от древността твърдели, че притежателите на гранат могат да предсказват бъдещето.

АМЕТИСТ – от гр. аметистос – неупойващ, против пиене, откъдето идва преданието, че той предпазва хората от пиянство. Той е виолетова кристална разновидност на кварца.Известен е от дълбока древност и се смята за най-прекрасния скъпоценен камък сред кварцовите разновидности. В Средновековието били убедени в неговото благоприятно въздействие върху разума, търговията и дейността на търговците, а също и върху смелостта, здравето и верността. Съществувало е поверие, че аметистът укрепва силите, предпазва от отравяне и загубване на паметта, отстранява лошите мисли, предизвиква към разум при всякакви начинания. Взет под формата на лекарство, той отстранявал безплодието, закрилял войниците от неприятели и помагал при лова на птици и диви зверове. Затова днес все още съществуват хора, които вярват, че този камък може да им донесе щастие и да ги предпази от разгневяване.

Аметиста високо се цени и използва и до днес. Той е колекционен и декоративен скъпоценен материал. В ювелирните изделия /пръстени, обеци,гердани, гривни/ се използва предимно в комбинация с други скъпоценни камъни – например с брилянти, бисери и др. Короната на руската царица Ирина Годунова например е била украсена с огромни наситено виолетови аметисти, редуващи се със сапфири. Красиви обработени камъни от аметист се намират в колекцията на Британския музей по естествена история в Лондон- единият от тях е с тежина 343 карата и два по-малки с маси съответно 90 и 75 карата. Аметистовите находища се срещат сравнително често в природата. Най-известните от тях се намират в Бразилия, Уругвай, Индия, Шри Ланка, о. Мадагаскар и Австралия.

ЛАЗУРИТ – това е минерал с лазурносин цвят, напомнящ небето, обсипано със златни звезди. Името му произлиза от арабското “азул” – тъмносин. В древността той е бил известен още като “ляпис – лазур” , словосъчетание от лат. ляпис – камък, и араб. Лазур – небе, т.е. небесен камък или камък на небето. Плиний Стари го е уподобявал с “небесен свод, осеян със звезди”. Като “ляпис-лазури” се означава не самият минерал лазурит, а скала, изградена не само от него, но и от калцит, диопсид, слюди, амфибол и пирит.

Лазуритът е непрозрачен тъмносин до виолетов минерал. Кристалите му са редки, но много красиви. Той е практически единственият ювелирно-декоративен полу-скъпоценен камък с типично син цвят. Цветът му обаче рядко е еднороден – по-често той е петнист, но е устойчив. При нагряване синият цвят на минерала става още по-интензивен. Лазуритът е камък, който е по-привлекателен на слънчева светлина. При изкуствено осветление той губи много от красотата си.

В древността този минерал е бил един от най-скъпите скъпоценни камъни и се е използвал като талисман – символ на властта. В древен Египет се вярвало, че той притежава лечебни свойства и са го прилагали като постоянна съставка на лечебен крем за очи. Съществувало е също и предание, че той лекува безсъние, меланхолия и болести на жлъчката, понижава температурата и прогонва нещастията.

Лазуритът е един от любимите камъни на Изтока. Като декоративен камък е използван още в Месопотамия, Индия, Египет. По-късно той присъства в изкуството на Древен Рим. От него се изрязвали амулети, фигури на богове и животни. С голяма популярност се ползвал в Китай и арабските страни, където се ценели тъмносините разновидности с включения от пирит. Хубавият му цвят и лесната полируемост го поставят и сега в групата на първокласните декоративни камъни. През 19 век в Русия от него са изработвали кутии за бижута, вази, свещници и други украшения, произвеждани и сега. Понякога са обковава в бронз или злато. Част от Куполите на Исакиевския събор в Санкт- Петербург са изработени от лазурит.

Промишлените находища на лазурит се образуват на контактите на калцит-доломитови мрамори с включени в тях тела и лещи от алумосиликатни скали. Добива се в Афганистан, Русия, Чили.

*талисманът – укрепва определени качества в характера и привлича положителни влияния

**амулетът – предпазва човека от заболявания и нежелателни въздействия