Какво не знаем за кристалите Сваровски?

кристали Сваровски
[lwptoc depth=“2″]

Какво представляват кристалите на Сваровски?

Разкриване на тайната.

Кристалите на Сваровски не са като другите видове кристали. Но какви са кристалите на Сваровски и защо са толкова луксозни?
Някога чудили ли сте се какво представляват кристалите на Сваровски?

Вероятно не знаете голямата тайна.
Кристалите на Сваровски, макар и абсолютно зашеметяващи, изобщо не са технически кристали.
И въпреки това компанията успя да се представи като световноизвестен доставчик на луксозни кристали. Това е нещо, което никой друг производител на не-скъпоценни камъни никога не е правил.
Всъщност никой друг производител дори не е опитвал. Вероятно защото никой друг производител на скъпоценни камъни не може дори да се докосне до качеството на Сваровски.

И все пак това поставя въпросът: Какво представляват кристалите на Сваровски?

Краткият отговор: кристално стъкло от оловен оксид.

Това е оловно стъкло, което преминава през специализиран производствен процес, извършен само в Сваровски. И резултатът е блестящ кристал. Въпреки че те произвеждат тези великолепни кристали повече от век, точният процес остава фирмена тайна. Това е умишлено. Сваровски не говори за техния процес.
Те отказват да разкрият какво точно правят с оловното стъкло. Но какъвто и да е случаят, факт е, че „кристалите“ на Сваровски са несравними по качество.

Историята на кристалите Сваровски

Кристалите на Сваровски са идея на Даниел Сваровски, син на стъклар в Бохемия.

Бохемия е област, която понастоящем е част от Чехия, граничеща с Австрия. Тя има дълга и удивителна история на най-доброто производство на стъкло в света.
Бохемците са кредитирани за иновативни техники и процеси за направа на стъкло. Те открили, че когато поташът се комбинира с тебешир, той създава удивително прозрачна чаша. Това е иновация, която се използва и до днес.
Даниел Сваровски е бил обсебен от стъклото. Той е бил повлиян не само от средата,където е израснал,но и от факта,че баща му е притежавал фабрика за производство на стъкла.

Създаване на машината.

Тази мания му позволява да патентова нова електрическа машина за рязане през 1892 г. Задвижвана от хидроелектриката от алпийските водопади в Австрийските Алпи, машината наистина изпреварва своето време.
Машината е използвала високо специализиран процес на рязане,  при който се използвали неопределени количества кварц, пясък и минерали, за да произведе блестящи кристали от оловно стъкло, които блестели като никой друг кристал.
Този процес позволил много точно рязането на кристалите.

И дори да се режат на ръка при необходимост.
През 1895 г. Сваровски основава компанията „Swarovski “ във Ватенс, Австрия. Първоначално се е казвала A. Kosman, Daniel Swartz & Company. Но поради нарастващия антисемитизъм в Австрия, Даниел Суорц променил името си на Даниел Сваровски.
Пет поколения по-късно фабриката Swarovski се счита както за иновативно студио за дизайн, така и за невероятна химическа лаборатория.
Разбира се, феноменалният маркетинг със сигурност е имал роля в световната претенция за тези не-скъпоценни камъни.
И така, ако Сваровски  кристалите технически  са направени от стъкло тогава защо струват повече от стъкло?

Иновации в технологията

За да станат готови кристалите се използват сурови ресурси. Методът, по който те се произвеждат и обработват, до голяма степен отчита качеството на крайния продукт.
В случая на Сваровски се използват само най-добрите материали за да добият готовите кристали зашеметяващ блясък.
Блясъкът се получава, когато светлината преминава през даден обект. Също така е важно колко светлина е пречупена или огъната, когато преминава през  този обект. Както и колко светлина от различни цветове е огъната в сравнение една с друга. И това влияе на това колко блясък и цвят ще има един кристал.
Най-висококачествените материали, заедно с превъзходното рязане и полиране са това, което определя стандарта Swarovski. Те режат стъклото по такъв начин, че да могат да създадат сто идентични фасети в няколко посоки. Това не е лесен подвиг.
Всяка посока на отразената светлина трябва да бъде изчислена от компютър, така че да може да се симулира в 3D форма. След като тези изчисления приключат, те трябва да бъдат оптимизирани и след това преобразувани в контролни програми за сложни машини.

Дизайн и цветове

Ясно е, че Сваровски  са несравними по своята инженерна способност. Поради това техните кристали се използват в редица индустрии. Можете да намерите кристалите на Сваровски в оптиката, абразивните инструменти и дори светодиодните системи за пътно осветление.
Разбира се, повечето хора свързват Сваровски с бижутата и модата. И то с основателна причина.
В средата на 50-те години Сваровски започнали работа с признати бижутери, за да проектират по поръчка кристали Сваровски за техните бижута. И скоро други бижутери искали да участват в играта.
Поради способността им да създават почти всичко, от което един дизайнер може да се нуждае, те скоро били търсени и в света на модата. Нямало друга компания, която да направи неоново синя сфера, перфектно кубче от рубин или дори яке, направено от хиляда изумруда. Но Сваровски можели. И все още могат.

Как може да разберете дали един Сваровски е истински?

Поради успеха на компанията, има повече от шепа компании, които се опитват да ги имитират.
Тези имитации нямат качеството или блясъка на Swarovski. Но някои имитационни кристали са по-добри от други.
Разбира се, опаковката трябва да бъде с надпис „Swarovski.“ Но безскрупулен търговец може също толкова лесно да постави фалшив кристал в кутия Swarovski. Ето защо е най-добре да се придържате към реномиран бижутер.
Има няколко сигурни начина да разберете дали имате фалшив. Ако вътре в кристала има мехурчета или ако по повърхността му виждате драскотини или мазен блясък, това НЕ е Сваровски.
Друг начин да разберете е да разгледате въпросната група кристали. Ако те са кристали Сваровски, няма да има разлика в цвета на кристалите, ако произхождат от едно и също цветово семейство.
И тъй като са произведени машинно, кристалите на Сваровски трябва да бъдат с еднакви размери.
И накрая, ако кристалите се продават като наниз от камъни, тогава те не са истински. С изключение на перлите Сваровски, кристалите на Сваровски се продават само като отделни камъни.

Готови ли сте да засияете с кристалите на Сваровски?

Кой не би искал да използва малко повече блясък в живота си?
Дори и да нямате точен отговор на въпроса какви са кристалите на Сваровски, сега знаете всичко, което е свързано с това как са направени толкова красиви и бляскави.
Така че защо да не направите деня си просто малко по-бляскав? Изберете си от нашия богат избор от кристали Сваровски и се подгответе да заблестите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *