Лаборатории и сертификати на диаманти

Лаборатории и сертификати на диаманти

GIA Gem Trade Laboratories (GIA)

GIA е независима организация, първата в САЩ, коато извършва сертифициране на диаманти. През 1953 г. създаде и въведе Международна система за оценка на диамантите, която се превърна в световен стандарт.

Сертификатът на GIA представя подробни детайли за диаманта и диаграма на вътрешните и външните му характеристики, които са уникални за всеки диамант. GIA сертифицира само истински диаманти, така че сертификатът на GIA е гаранция за естествен диамант, а не синтетичен или обработен за подобрение на чистотата.

Сертификатите на GIA са с високо качество, но не включват много характеристики на среза, които са полезни за купувачите – напр. процентна височина на короната, процентна дълбочина на павилиона, ъгъл на короната, ъгъл на павилиона.

AGS Gemological Laboratories (AGS)

AGS е създадена през 1934 г. от основателя на Гемологичния институт на Америка (GIA). AGS е ориентирана към протекцията на клиентите чрез достоверни стандарти. Сертификатът на AGS включва 4С – тегло (карати), срез, цвят и чистота, оценени по скала от 0 до 10, където с 0 се означават най-редките и най-желани диаманти. AGS 0 се превърна в международен стандарт за красота и стойност; тези диаманти притежават характеристиките, които са свързани с максимална красота – блясък и дисперсия.

AGS извършва точна оценка на цвета и чистота. Ако търсите идеалният диамант, търсете тройният идеал на AGS – идеални пропорции, идеално полиране и идеална симетрия.

European Gemological Laboratories (EGL)

EGL е създадена в Антверп, Белгия, през 1974 година, а впоследствие отваря свои лаборатории и в Ню Йорк, Лос Анджелис, Йоханесбург, Париж, Истанбул, Лондон, Израел и Сеул. Сертификатът на EGL включва процентна височина на короната и павилиона, които са много полезни характеристики за оценка на среза на диаманта.

Освен това, EGL предлага и доклад за оценка на диаманта, включващ само каратно тегло, цвят и диаграма. Докладът не включва оценка на дълбочината, полирането, симетрията и флуоресценцията.

Оценката на EGL обикновено е коректна по отношение на цвета и чистота, но понякога се наблюдава завишение на цвета.

International Gemological Institute (IGI)

IGI е най-големият независим институт за качествена и ценова оценка на диамантите. IGI е най-старата организация от този вид, създадена през 1975 г. в Антверп, и е сред водещите лаборатории в света.

Диаманти, сертифицирани от IGI, се срещат рядко на пазара. IGI е насочена към големите вериги диаманти.

Diamond High Council (HRD)

HRD е представител на белгийската диамантена индустрия и се намира в Антверп, световния диамантен център.

Global Gemological Laboratories (GGL)

GGL е научна лаборатория за оценка на диамантите. Тя се използва от ограничен брой магазини. И тук възниква въпросът защо големи продавачи на диаманти предпочитат тази лаборатория пред AGS, GIA, EGL, HRD и IGI.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *