Тегло на диаманта

Тегло на диаманта – карат

Теглото на диамантите се изразява в карати. Терминът произхожда от времето, когато теглото на скъпоценните камъни е било изчислявано спрямо теглото на семето от рожков. По-късно мярката карат е стандартизирана и адаптирана към метричната система. Един карат е равен на 0.2 g.

Терминът карат често се бърка с единицата мярка за златно съдържание (чистото злато е 24 карата, 14 каратовото злато съдържа 14 единици злато и 10 единици други метали).

Теглото на малките диаманти често се представя като дробна част, например 0.1 карата. Няма строга зависимост между нарастването на размера на диаманта и каратното му тегло. Диамантите с плитък срез имат по-широк диаметър от диамантите с дълбок срез при едно и също тегло. Диамантите, които изглеждат по-големи за теглото си често имат понижен блясък, така че срезът е по-важен от теглото и размера на диаманта.

 

Имайте предвид, че повишението на теглото не води до съответното повишение в диаметъра на диаманта. Така например, повишението на теглото с 25% – от 1.00 до 1.25 карата, води до повишение на диаметъра само с 8% (от 6.5 до 7.0 mm). Поради това нарастването на размера на диаманта е свързано със значително нарастване на цената му.

Теглото на диаманта влияе значително върху цената му. Диамантите губят около 40-60% от първоначалното си тегло по време на обработката. 1 диамант на 1 милион може да бъде обработен до диамант с тегло 1 карат.

Размерът на диамантите се определя по определени стандарти. Така например диамант с тегло 0.495 може да бъде продаден като диамант с тегло 0.50, а диамант с тегло 0.494 – като диамант с тегло 0.49. В някои магазини диамантите се продават според диаметъра им, така че трябва да настоявате да заплатите точното тегло на диаманта си.

Съвет: Търсете диаманти, които имат диаметър, съответстващ по норми на теглото. С други думи, не плащайте за тегло, което не виждате.

Какъв размер диамант да купите?

Отговорът на този въпрос трябва да отчете два фактора – бюджета и очакванията.

Може би най-значимият фактор са очакванията и желанията, които се определят от това какви са размерите на диамантите на хората около вас – приятелки, съседки, колежки. Когато избирате диамант, обърнете внимание на диамантите на приятелите и семейството на годеницата си, за да определите реалните й очаквания.

Бюджетът е другият основен въпрос. Едно неписано правило определя, че цената на диаманта трябва да бъда равна на две месечни заплати. Разбира се, това е само отправна точка и зависи от вашата преценка. Добре е да купите възможно най-голям диамант – така ще предотвратите замяната му с по-голям след известно време.

Изчисляване на теглото в карати

Можете да използвате формули за приблизително изчисляване на теглото на диаманта. Всички размери са в милиметри.

Кръгъл: най-голям диаметър х най-малък диаметър х дълбочина х 0.0061
Овален: най-голям диаметър х най-малък диаметър х дълбочина х 0.0062
Есмералд: дължина х ширина х дълбочина x 2.417 x 0.0025
Правоъгълен: дължина х ширина х дълбочина x 2.417 x 0.0026
Принцес: дължина х ширина х дълбочина x 2.417 x 0.0023
Маркиз: дължина х ширина х дълбочина x 2.417 x 0.0016
Круша: дължина х ширина х дълбочина х 2.417 x 0.0018
Триъгълник: дължина х ширина х дълбочина x 0.0057
Сърце: дължина х ширина х дълбочина x 0.0059

Тези формули са ориентировъчни. Единственият точен метод за определяне на реалното тегло на диамантите е претеглянето им на чувствителна везна, изработен аспециално за тази цел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *