Форма на диаманта

Форма на диаманта

Диамантите се предлагат в различна форма. Най-популярен е кръглият брилянт, останалите форми се наричат декоративни (fancy). Срезът на диамантите е три основни вида – стъпаловиден, кръгъл и смесен.

Стъпаловидният срез има поредица от фасетки, които наподобяват стъпалата на стълба, обикновено са четиристранни. Примери за това са срезовете есмералд, ашер и багет.

Най-често срещаният брилянт има кръгъл срез. Към кръглите срезове се отнасят и сърцевидния, овалния, крушовидния и маркиз. Всички брилянти имат 58 фасетки и се предпочитат заради своя блясък.

Смесеният срез има и стъпаловидни, и брилянтни фасети. През последните години са популярни стъпаловидни срезове на короната и кръгли срезове на павилиона. Примери за смесени срезове са радиантния срез и среза принцеса.

Изборът на форма е първата стъпка в избора на диамант. Ако имате намерение да одарявате диаманта, трябва да проучите вкуса на човека, на който ще го подарявате. Ако вашето момиче вече има обеци принцес, пръстенът маркиз може да не се окаже приятна изненада.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *