Избор на метал за годежен пръстен

Избор на метал за годежен пръстен

Една от най-лесните стъпки в избора на годежен пръстен и изборът на подходящ метал. Можете да избирате между бяло злато, жълто злато и платина. Необходимо е само да обърнете внимание какъв метал предпочита вашата любима – и изборът е направен.

Ако тя предпочита сребърни бижута, за нея би бил подходящ годежен пръстен от бяло злато или платина. Трябва да имате предвид, че бялото злато и платината изглеждат по един и същи начин, когато пръстенът е нов, но с времето бялото злато започва да пожълтява. Бялото злато представлява сплав със съдържание на 75% жълто злато с родиево покритие. При продължително носене родиевият слой се изтрива и пръстенът започва да изглежда леко жълтеникав. Въпреки това, бялото злато е относително стабилно и запазва вида си в продължение на години при правилно съхранение.платината е много по-стабилен метал, който не се променя с времето при правилно почистване.

ПЛАТИНА

Платината е сред най-редките благородни метали и е много по-скъпа от златото. Този метал се добива на малко места по света, на първо място Южна Африка. Платината е сред най-твърдите и най-стабилни метали. В бижутерията се използва сплав, съдържаща 95% платина и 5% други метали, като иридий, паладий и рутений, които добавят допълнителна стабилност на платината. Платината остава стабилна в продължение на много години и изисква минимални грижи за поддръжка.

Бижутата, изработени в САЩ, имат щампа “950 Plat” или “900 Plat”, което показва, че съдържат съответно 95% или 90% платина. Сплави със съдържание на платина под 90% не могат да се обявяват като платина. Платината е идеален избор за хора с алергии към метали; честотата на алергичните реакции към нея е много ниска.

ЖЪЛТО ЗЛАТО

Това са най-често използваните сплави на златото; освен злато те съдържат обикновено и сребро и мед. Чистотата на златото се изразява в карати – мярка, която трябва да се различава от мярката за тегло на диаманта.

Когато става въпрос за скъпоценни камъни, включително диаманти, каратът е единица за тегло, която е равна на 0.2 грама. При благородните метали каратът е единица мярка за чистота и определя количеството на благородния метал в сплавта. Чистото злато е 24 карата – то съдържа 99-99% злато. 18-каратното злато е сплав със съдържание на злато 75% и 25% други метали. 14-каратното злато се използва в бижутерията при изискване за здравина и устойчивост. Колкото по-висок е каратът, толкова по-меко е златото.

Всяко златно бижу носи щампа с карата и името на производителя. Жълтото злато засилва жълтеникавото оцветяване на диамантите, които го приетжават.

БЯЛО ЗЛАТО

Бялото злато се използва често в бижутерията, тъй като изглежда като платина, но има мнго по-ниска цена. То е подходящ избор загодежен пръстен с безцветен диамант D-I, тъй като подчертава липсата на цвят и усилва блясъка му.

Бялото злато притежава качествата на жълтото злато, но съдържа 75% злато и 25% различни метали – никел, цинк, паладий, които му придават бял цвят. Бялото злато пожълтява леко с времето, поради което често се покрива с родиево покритие. Родият е блестящ бял метал от семейството на платината. С времето родиевото покритие се износва и пръстенът започва да изглежда жълтеникав, но покритието му може да бъде възстановено отново от бижутер.

РОЗОВО ЗЛАТО

Розовото злато представлява сплав на 75% злато с 25% мед; известно е още като червено злато в зависимост от съдържанието на мед в сплавта (съответно 50% злато и 50% мед).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *