Как да почистим любимите си бижута

как да почистваме бижута
[lwptoc depth=“2″]

Как да почистите гривна: всичко, което трябва да знаете.

Вашите гривни или бижута започват ли да губят блясъкът си? Повечето метали  след известно време имат тенденция да потъмняват, затова трябва редовно да се почистват.
Ако някога сте се чудили как да почистите гривна или друго бижу, вие сте на правилното място.
Прочетете нататък и ние ще ви покажем причината за стареенето на металите и как да обърнете процеса лесно и у дома.

Защо бижутата губят своя блясък с времето?

Има две основни причини  металите и камъните да губят блясъкът си:

Окисляване

Този процес се случва с повечето метали. Среброто, особено стерлинговото, с времето започва да потъмнява. Финото сребро също развива патина, но с много по-бавна скорост.
Медът, от друга страна, може да развие по-тъмен цвят само за няколко дни, ако не е обработен с някакъв вид покритие.
Окисляването причинява „античния“ вид на бижутата. За някои от тях дори се смята за желателно. Много дизайнери на бижута използват внимателна комбинация от полирани и окислени материали, за да създадат текстуриран вид.
От друга страна, ако сте голям почитател на блестящата си сребърна гривна, ще искате да знаете как да я почистите.
Теоретично, златото не може да потъмнява. Проблемът е, че не всяко злато е чиста сплав. 24 каратовото злато може да има бляскаво покритие без окисляване за дълго време, но 14К злато и други сплави могат да потъмнеят във времето.
Колкото по-чисто е златото, толкова повече време ще отнеме, за да потъмнее.

Масла или прах.

Втората причина за потъмняването на металите са маслата и праха, с които влизаме в контакт през ежедневието си. Неща като парфюм, лак за коса и дори лосиони могат да създадат тънък филм от масло върху повърхността на гривната или други бижута.
Дори неръждаемата стомана, която на практика е имунизирана срещу окисляване може да започне да потъмнява с течение на времето.
За щастие и двата проблема са сравнително лесни за отстраняване.

За какво трябва да внимавате, когато почиствате бижута с камъни

Предупреждение за камъните при почистване.

Ако вашето бижу съдържа камъни трябва да знаете какви са те.
Повечето камъни са устойчиви, но трябва да се внимава, ако бижуто съдържа някое от следните:

-Перли
-Лапис Лазули
-тюркоаз
-раковина
-опал
-корал

Някои други видове камъни  също могат да бъдат уязвими за процеса на почистване. Проверете и проучете, преди да атакувате бижутата с остър процес на почистване.

Как да почистите правилно гривна или друго бижу?

Както казахме по-горе, има два възможни източника за потъмняването на бижутата.
По щастливо съвпадение първата стъпка при почистването на металите ще премахне маслата, което ще ви позволи да видите дали трябва да премахнете тъмният пласт от метала или не.

Първото нещо, което трябва да направите е да почистите бижутата  с препарат за почистване.
Добавете няколко капки препарат за съдове в купа или друг съд, след като го напълните частично с вода.
Не ви трябва тон почистващ препарат, достатъчно е само малко за да премахнете мръсотията. Обикновено две или три капки на чаша ще ви дадат нужното количество.
Оставете бижутата да поседят във водата от три до пет минути. След това, всичко, което трябва да направите, е да потъркате нежно метала и камъните с мека четка или кърпа. Четките за зъби се справят чудесно с това.
Проверете бижуто, след като го изсушите с парцал. На 24K злато и неръждаема стомана обикновено тази стъпка е достатъчна и често това също ще изчисти камъни, които имат мазнина или масла, утаяваща се по повърхността им.

Към медта, среброто и 14К злато често ще ви е необходим  различен метод на почистване, за да премахнете окисляването. Също така зависи и какви камъни имат.

Почистване на гривна със скъпоценни камъни

Ако камъкът, поставен в гривната, е уязвим и крехък, ще трябва да внимавате.
Сериозните колекционери на бижута имат неабразивна полираща кърпа. Те са много полезни за тези, които имат бижута с крехки камъни.

Можете да ги използвате, за да почистите повърхностното окисляване, без да се притеснявате, че ще повредите камъка.
Ако нямате кърпа за полиране, тогава можете да използвате мека четка и да направите паста от кремотартар.

Опитайте се да избегнете камъка колкото е възможно повече, разтворът е леко абразивен и може да надраска особено меки камъни.

Почистване на гривна с камъни

От друга страна, ако имате твърди камъни във вашето бижу или изцяло липсват, ще можете да използвате по-агресивни методи, за да получите блестящ метал.
Най-лесният начин е да използвате разтвор на оцет и сол и да търкате енергично с четка. Това ще премахне повърхностното окисляване за нула време, като гарантира  чистата повърхност на метала.
За особено тъмно кафяви повърхности (например синьо на мед, тъмно черно върху сребро) можете да бъдете малко по-агресивни. Изсипете малко сол в купа. След това натопете кърпа в оцет, и я потопете в солта. Сместта ще бъде силно абразивна и леко киселинна, което за кратко време  ще окисли метала.
След това изплакнете бижуто във вода, изсушете го и ще се изненадате от резултатите.

Не позволявайте на потъмняването да Ви спре да купите желаното бижу.

Много хора избягват да купуват бижута, които иначе биха харесали, защото знаят, че ще потъмнеят с времето. Знаейки как да почистите гривна или друго бижу, може да премахнете това малко безпокойство.
Няма причина да избягвате метал просто защото той старее.
И така, след като вече имате инструментите за осигуряване на чисто и блестящо бижу, защо не погледнете нашата селекция и не намерите подходящата гривна, която да отговаря на вашия стил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *