Срез на диаманта

Срез на диаманта

Срезът на диаманта оказва най-голямо значение върху красотата му. Срезът не обозначава само формата на диаманта (кръгла, квадратна – принцеса, овална и др.), но и симетрията му, шлифоването му, ъглите и пропорциите на камъка.

 

Срезът определя блясъкът на диаманта. При добър срез светлината, която навлиза в самъка, се отразява и се връща обратно – на това се дъжи така желаният блясък. Това се случва при точно определени ъгли на стените на диаманта.

 

Пропорции

Различните специалисти имат свой, различен начин на обработка на диамантите. Всеки диамант притежава собствени характеристики – инклузии, на точно определени места. При среза на диаманта се цели от самородния кристал да се оформи възможно най-голям и тежък диамант. Идеалният срез на камъка обикновено означава понижаване на каратите му в процеса на обработка. Винаги се търси компромис между красотата и размера. Някои специалисти са по-добри от други и успяват да извлекат повече от камъка.

Типичният брилянт (диамант с кръгла форма) има 58 фасетки, 33 на короната и 25 на павильона. В диеалния случай тези фасети трябва да бъдат симетрични и еднакви по форма. Ако това не е така, се понижава способността на диаманта да отразява светлината.

 

Димантът с лош срез просто не изглежда добре за окото. За съжаление, преобладаващата част от диамантите на пазара са такива.
Когато търсите добър срез, трябва да имате предвид два ключови параметъра – процент на дълбочината и процент на масата.

Процентът на дълбочина се изчислява между дълбочината на диаманта (от масата до върха), разделена на ширината на диаманта. Колкото по-голям е процентът на дълбочината, толкова по-дълбок изглежда камъкът. Например камък с дълбочина 4.09 mm и диаметър 6.75 mm има процент на дълбочина 60.6%. За кръгъл диамант търсете процент на дълбочина между 59 и 62.5%.

Процентът на масата се изчислява като отношение между ширината на масата и ширината на диаманта. Колкото по-голям процентът на масата, толкова по-голяма изглежда масата. Така например диамант с маса 3.91 mm и диаметър 6.75 mm има процент на масата 57%. Не бъркайте малка маса с малък диаметър – вие търсите възможно най-голям диаметър при малка маса. За кръгъл диамант търсете процент на масата 53-59%.

Трябва да знаете, че „кръглите” диаманти обикновено не са идеално кръгли. Те могат да имат разлика в дължината и ширината. Ако дължината на диаманта надвишава ширината му с повече от .10 mm, срезът на диаманта не е добър. За камъните от 2 карата приемливото отклонение е 0.12 mm.

Идеалният срез

Официалните лаборатории за оценка на диамантите, като GIA и EGL, дават ориентировъчни критерии за оценка на среза на диаманта, но все още няма общоприето схващане по въпроса за идеалния срез. Отчасти това се дължи на конкуренцията между отделните лаборатории, при което всяка от тях се стреми да се различава от останалите. По отношение на цвета, чистотата и теглото те нямат различия, но за среза – да.

Идеалният срез на диаманта от суровия кристал се постига с 4 до 10 пъти повече труд за сметка на понижение на теглото му. Бижутерите обикновено купуват най-евтините камъни, които биха могли да продадат лесно – а това означава, диамантите с най-ниски качества. Ако клиентите не знаят какво търсят, търговците разчитат на липсата на информираност и на доброто осветление в магазините си.

Красотата на диаманта се дължи основно на количеството светлина, което той отразява. Едва през последнигте години бяа разработени технологии, които да оценяват отделните аспекти на отражението на светлината от камъните. Отражението на светлината от диаманта зависи и от осветеността, от движението, от разположението на диаманта спрямо наблюдателя.
Освен това, хората възприемат красотата различно. Старата поговорка, че „красотата е в окото на наблюдателя” е валидна и тук. Независимо от парамтрите на среза, само вие можете да определите дали диамантът ви харесва.

Финиране

Степента на финиране отразява качеството на повърхността и размера, формата и симетрията на фасетите.

Степента на полиране се оценява по видимостта на линиите на полиране при увеличение х10. Тези линии на полиране се образуват от контакта между повърхността и микроскопичните диамантени кристали, използвани за полиране по време на процеса на обработка.

Степента на полиране на един диамант може да бъде отлична, много добра, добра, задоволителна и лоша. Търсете диаманти със степен на полиране добра, много добра и отлична.

Симетрия

Симетрията се отнася до баланса на елементите на диаманта и подравняването на фасетите. Периферният ръб на диаманта не винаги е идеална окръжност, а масата не винаги е идеален октагон. Някои фасетки имат неправилна форма. Понякога масата е под ъгъл спрямо повърхността на периферния ръб; понякога не е симетрично разположена спрямо центъра и спрямо върха на диаманта. Върхът също може да е ексцентрично разположен.

 

Симетрията на диаманта може да бъде отлична, много добра, добра, задоволителна и лоша. За кръгли брилянти търсете много добра или отлична симетрия, за останалите форми – добра, много добра или отлична.

Японски специалисти откриха, че когато кръгъл диамант има изключитеблно висок степен на симетрия, при поглед отдолу се виждат сърца или стрелки. Те са видими със специален уред и се дължат на потока на светлината във вътрешността на диаманта. Тази оптична симетрия е различна от симетрията, която се оценява в лабораториите.

Цена

Степента на полиране и симетрията имат относително ниско значение за красотата на диаманта, но оказват голямо значение върху цената му. Така например при еднакви други характеристики отличната степен на полиране и отличната симетрия повишават цената на диаманта с около 13% в сравнение с добрата степен на полиране и добрата симетрия.

Разликата между отличната и добрата степен на полиране обикновено е трудно установима на микроскоп от обикновения купувач. Тъй като сертификатите съдържат твърде малко информация за среза, купувачите вземат под внимание всички останали индикации за качество, особено лесно разбираемите. Поради това степента на полирането влияе върху стойността на диаманта повече, отклкото вероятно би трябвало.

Съвет: Търсете диаманти най-малко с добра симентрия и степен на полиране, въпреки че едва ли ще видите разлика между отделните степени на полиране дори с микроскоп. При кръглите диаманти търсете много добра или отлична симетрия. Повече пари обаче заслужават характеристиките на диаманта, които можете да видите – размер, цвят и особено срез.

Периферен ръб на диаманта

Преиферният ръб на диаманта отделя короната от павильона. Той определя формата на диаманта и понижава риска от увреждането му. Ръбът се измерва в относителна дебелина и може да бъде полиран, фасетиран и да липсва в зависимост от финирането му.
Ако ръбът е много тънък, има риск от фрактура на диаманта в тези зони. Ако ръбът е много дебел, се понижава яркостта на диаманта. Дебелите ръбове са и по-добре видими, особено ако не са фасетирани.

За кръгъл диамант търсете фасетиран ръб с размер от тънък до леко дебел.

Връх на диаманта

Фасетките на павильона (тясната долна част на диаманта) се сближават и се сливат във връх. Понякога върха представлява малка по площ повърхност, която се нарича culet и служи за предпазване на върха от счупване. Тази повърхност е успоредна на масата на диаманта и когато е твърде голяма, тя се вижда в центъра на масата при изглед отгоре. Размерът й се посочва в сертификата на диаманта и може да липсва, да бъде много малък, малък, среден, голям, много голям и излючително голям. Когато е малък до умерен (най-честите случаи), той е невидим.

Други форми диаманти

При избора на други форми диаманти важат всички основни правила, както и за кръглия диамант, но има и някои допълнителни съображения, като отношение дължина/ширина и „ефект на папийонката”.

В момента само AGS предлага спецификации за среза на други форми диаманти – принцеса, есмералд.

Най-важният аспект на водерните форми диаманти е начина, по който изглеждат за окото, и симетрията. При много форми (маркиз, круша, овал, есмералд, сърце) фасетките на павильона не свършват във връх, а в ръб (keel line). Този ръб трябва да е позициониран централно и да бъде възможно най-малък.

Периферният ръб варира в зависимост от формата. При маркиз, круша и сърце периферният ръб е дебел или много дебел при върха и се стеснява при овалната част. При среза принцеса, който има квадратни ръбове, периферният ръб може да бъде много тънък в тези области.

„Ефектът на папийонката” може да бъде наблюдаван с невъоръжено око при маркиз, овал, радиант, круша и някои сърцевидни диаманти и се счита за неблагоприятен фактор. Той се дължи на разлика в ъгъла на фасетите на павильона и изглежда като две триъгълни сенки, чиито върхове се срещат в центъра на диаманта. При всеки продълговат камък този ефект се наблюдава в известна степен, но трябва да търсите диаманти, при които той отсъства, минимален е или не е натрапчив. Този ефект не се посочва в сертификата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *