Чистота на диамантите

Чистота на диамантите

Почти всички естествени диаманти имат характерни белези, много от които са невидими за невъоръженото око. Чистота на диаманта се отнася до липсата на външни белези, наречени дефекти, и вътрешни белези, наречени инклузии. Инклузиите обикновено имат по-голямо значение за стойността, красотата и издръжливостта на диаманта от повърхностните дефекти.

Когато купувате диамант, трябва да решите каква степен на несъвършенство на камъка търсите. До известна степен недостатъците на камъните са от предимство за вас, тъй като те са „пръстовите отпечатъци” на вашия диамант. Тези недостатъци понижават и цената на диаманта, без да се отразяват на красотата му, тъй като са невидими за окото.

Разположението на инклузията определя видимостта й. Централната плоска видима област на диаманта се нарича маса (table), а вътрешността на диаманта под нея – сърце на диаманта. При срезът на камъка се цели в тази област да не попадат включения, за да не бъдат видими под повърхността му. Инклузиите трябва да остават в периферията или по околовръстния му ръб, където те не са толкова забележими.

 

Понякога инклузиите са разположени в области, в които създават множествено отразяване на светлината във фасетките на павилиона при изглед отгоре. Тези инклузии понижават чистота повече от инклузиите, които не отразяват светлината.

Следната диаграма показва как изглеждат порвъхностните дефекти и инклузиите при различната степен на чисотта на камъка по GIA при увеличение х10. Тези дефекти могат да се видят с помощта на лупа или микроскоп и много от тях са невидими за невъоръженото око.

 

F – идеален (flawless): без вътрешни или външни дефекти; изключително рядък.

IF (internally flawless): без вътрешни дефекти, с незначителни повърхностни дефекти.

VVS1-VVS2 (very very slightly included, две степени): Малки инклузии, които много трудно се откриват при увеличение х10 от опитен гемолог.

VS1-VS2(very slightly included, две степени): Малки инклузии, които се откриват със затруднение при увеличение х10.

SI1-SI2 (slightly included, две степени): Малки инклузии, лесно откриваеми при увеличение х10.

Внимание! За степените от F до SI чистотата на диаманта оказва влияние върху неговата цена, а не върху видимия му изглед.

I1-I2-I3 (included, три степени): Инклузиите са видими с просто око. Не се препоръчва закупуването на такива диаманти.

Нетренирано око ще открие много трудно инклузиите или дефектите при диаманти с чистота FI, IF, VVS1 или VVS2 дори с микроскоп. Няма видима разлика между красотата и вида на диамантите с чистота до VS. Високата чистота повишава цената на диаманта, но не се отразява върху видимото качество. Диамантите с чистота VS1 и VS2 имат много малки инклузии, които са трудно видими дори при увеличение х10. Обичайно това са малки кристали или облаци. Те не повлияват красотата на диаманта.

Диамантите с чистота SI1 и SI2 са тези, които най-често се предлагат на средния клиент. Това са инклузии и повърхностни дефекти, видими при увеличение х10. Повечето диаманти с чистота SI1 изглеждат чисти за невъоръженото око. Тези диаманти са с добро качество и осигуряват красотана приемлива цена. Повечето диаманти с чистота SI2 имат инклузии, видими с невъоръжено око.

Внимание! Някои диаманти с чистота SI имат инклузии, лесно видими за невъоръжено око, и трябва да бъдат използвани само за обици и колиета, а не за годежни пръстени.

Диаамнтите с чистота I1, I2 и I3 трябва да бъдат избягвани, освен евентуално I1 за обици. Тези диаманти имат инклузии, които влошават красотата и стабилността на камъка. Ако проверите пазара внимателно, можете да купите чист диамант с чистота SI1 на страхотна цена и да не се притеснявате за качеството.

Съвет: За диамантите с много фасетки (например кръглите брилянти) е изключително трудно да се установи разлика между SI1 и по-високите степени на чистота дори с лупа или микроскоп. Следователно, търсете SI1 или VS2 – това са чисти и красиви диаманти. При стъпаловидните срезове, като есмералд и Ашер, се препоръчва чистота поне VS2, тъй като тези камъни са по-прозрачни и инклузиите са лесно видими за окото.

Диамантът е най-твърдият камък, но не е най-устойчивия. Диамантите могат да се абразират и дори да се отчупят ръбове при нормално носене. Когато диамантите се отъркват един о друг при складиране, те могат да се надраскат.

По долната повърхност на диаманта често се забелязва бяла линия, която прилича на пукнатина. Тя представлява отражение на околовръстния ръб във фасетките на павилиона. Павилионът действа като множествено огледало. Обърнете внимание на това, когато купувате диамант.

Чистота на диаманта се определя за горната им повърхност, а не з астраничните и долните им повърхности. Има инклузии, които не се виждат отголе, но се виждат отдолу и отстрани особено в последната трета на диаманта, която е много прозрачна.

Много хора смятат, че за да бъде диамантът блестящ, трябва да бъде с много висока чистота. Често в магазините ще видите камък с чистота VVS, който е много по-блестящ при сравнение с камъни с чистота VS2 или SI1. Във всички тези случаи диамантът е чист за невъоръженото око, видът на среза определя блясъка му.

Много хора настояват за чистота IF или VVS. Много хора остават изненадани да открият, че всички диманти имат инклузии. Диамант без инклузии означава димант с инклузии, които не са видими при увеличение х10. Под микроскоп при увеличение х20 или х30 инклузиите стават видими.
Няма смисъл да плащате толкова висока цена, за да избегнете 2-3 прашинки, невидими с просто око. Вложете тези пари в параметри, които са видими и допринасят за красотата на диаманта – размер, цвят, срез.

Съществуват техники за „подобряване” на чистотата на диамантите, така че те да изглеждат по-добре за невъоръженото око. Тези техники повлияват цената на диаманта, така че е добре да се запознаете с тях, за да не направите скъпа грешка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *