Цвят на диамантите

Цвят на диамантите

Диамантите се срещат в различни цветове, но повечето от диамантите, които ще видите в магазините, са безцветни или жълтеникави. При това колкото по-слабо оцветен е диамантът, толкова по-висока е цената му.

Жълтият цвят на диамантите се дължи на следи от азот. Една милионна част азот ще предизвика жълтеникаво оцветяване на диаманта, което се означава с буквата К. Колкото по-изразено е жълтеникавото оцветяване, толкова по-ниска е прозрачността и блясъка на диаманта – и толкова по-ниска е цената му. Колкото по-светъл е камъкът, толкова по-голямо количество светлина преминава през него, поради което изглежда и по-блестящ.

Изключение от това правило е жълтият “канарски” диамант, който има наситен ярък жълт цвят и цената му е подобна на цената не безцветните диаманти. Цветът му варира в четири степени (слабо жълт, жълто, интензивно жълто и наситено жълто) и цената му нараства с нарастване на интензитета на цвета.

 

Гемологичният американски институт (GIA) използва скала за цвета на диамантите с букви, която започва с D – липсата на цвят. Имайте предвид, че цветовете на диамантите, представени в цветовите схеми, са подсилени, за да бъде показана разликата между тях. Реалните цветове са много по-бледи.

Цветът на диаманта зависи много от размера му, от среза и от това дали е монтиран върху метал или не. Колкото е по-голям камъкът, толкова по-ясно изразен е цветът му.

Някои хора имат ниска зрителна чувствителност. Един и същи камък може да изглежда жълтеникав на един човек и безцветен на друг. Средностатистическият купувач не открива разлика в интервала между G и J, тъй като интензитетът на цвета нараства твърде слабо.

Това, което наричаме „цвят” на диаманта, всъщност е комбинация от цвят, блясък и дисперсия. Цветът на камъка се определя от цветът на светлината, която се абсорбира от него.

Блясъкът на диаманта се дължи на количеството отразена светлина от повърхността и вътрешността на камъка. Блясъкът често се означава като яркост или „жизненост” на камъка и се определя основно от среза на диаманта. Колкото по-добър е срезът, толкова повече светлина отразява камъкът.

Дисперсия е разпределението и разлагането на бялата светлина на найните компоненти, както при призмата. Дори безцветните диаманти разлагат светлината на цветовете на дъгата поради дисперсията. Блясъкът и дисперсията допринасят за крясотата на диамантите, но не се измерват и не се посочват в сертификатите.

Цветът се определя в условия на контролирано осветление. Цветът на диаманта, който виждате, се определя в по-голяма степен от среза му, отколкото от реалния цвят на камъка. Определянето на цвета не е съвсем точно и дори експертните лаборатории понякога имат разногласия по отношение на цвета на някои камъни.

 

Имайте предвид, че буквата означава интервал и в даден участък високият цвят H преминава в нисък цвят G. Разликата между цветовете е толкова неясна, че понякога един и същи диамант получава различно цветово означение, когота се върне за повторен анализ в една и съща лаборатория.

Най-често купуваните диаманти са с цвят M-N, но на клиентите обикновено се казва, че диамантите са по-слюбо оцветени. Честа практика в индустрията е „редуцирането” на цвета с поне 2 степени. Така например диамант с цвят H-I се представя с цвят J-K.

При определяне на цвета диамантите се сравняват с диаманти с известен цвят – ключови камъни, при контролирани условия. Тъй като цветът на диамантите зависи от това дали са монтирани, цветът на монтираните диаманти не може да бъде определен съвсем точно.

Съвет: Търсете диаманти с цвят H-I. След като бъдат монитрани, тези диаманти изглеждат толкова добре, колкото и по-слабо оцветените, но не струват толкова много. Търсете светли и жизнени камъни, тъй като точно тези характеристики на камъка долавя окото. За кръглите диаманти препоръчваме поне цвят I, а за другите форми – поне цвят H.

Цената на по-слабо оцветените камъни се повишава по-бързо в сравнение с реално видимата разлика от окото. Цветовете D, E и F са безцветни и много трудно може да бъде направена разлика между тях, тъй като по определение те са безцветни. Разликата в цената обаче е значителна, тъй като диамантите с цвят D са много по-редки от диамантите с цвят Е, а диамантите с цвят Е са много по-редки от диамантите с цвят F.

В областта на почти безцветните диаманти (G, H, I и J) разликите са по-забележими. Цветът G е почти безцветен, J е бледо жълтеникав. Повечето диаманти с цвят J имат бледо жълтеникав оттенък. Диамантите с цветове H и I изглеждат безцветни и са добра сделка, тъй като са по-евтини от безцветните.

За да разберете какъв цвят ви харесва, обиколете магазините и разгледайте. Сравнявайте само диаманти, сертифицирани по GIA или AGS, така че да бъдете сигурни за цвета, който виждате. Цветът по EGL е с около една сетпен по-тъмен в сравнение с цвета по GIA. Полезно е и разглеждането на диаманти със сходни размери и форми. Някои форми, като кръглата, изглеждат по-светли в сравнение с други. Средът принцеса е по-дълбок и изглежда по-тъмен в сравнение с брилянта от същия цвят. Диамантите с по-висок карат изглеждат с по-наситен цвят в сравнение с по-малките диаманти от същия цвят.

Бъдете внимателни към бижутери, които ви убеждават, че по-чистите диаманти изглеждат по-безцветни. Чистотата няма отношение към цвета и това твърдение има за цел да ви накара да купите камък с нисък цвят и висока чистота, който не може да бъде продаден.

Съвет: Сравнете цветовете на няколко сертифицирани диаманта. Ако забелязвате разликата между цветовете и жълтеникавото оцветяване не ви харесва, изберете цвета, който ви харесва. Но не бъркайте цвета с блясъка и не плащайте висока цена за по-безцветни камъни, ако не можете да видите разликата или тя не е толкова авжна за вас.

Друг фактор, който оказва влияние върху цвета, е флуоресценцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *