Каква е символиката на гривната с червен конец?

Сребърна гривна „Om“ с червен цвят на конеца на бижутерия Blessa цена 20.00лв

Каква е символиката на гривната с червен конец?

Днес червеният конец е толкова популярен, колкото и гривната Pandora или Cartier. Но знаете ли напълно каква е неговата символика? В продължение на хиляди години червеният конец е важен атрибут на мистичните еврейски учения.
Днес хората често купуват бижута с религиозни и мистични символи, без да се замислят дълбоко за тяхното значение. Това се отнася не само за кръстове, но и за гривни с червен конец. Червеният конец е тенденция през последните години сред аксесоарите за китка. Те го купуват като талисман за себе си, близки и дори домашни любимци.
Но знаете ли напълно каква е символиката на червения конец?  Кабалистите му предписват силна защитна функция. Всеки елемент от червения конец има свое скрито предназначение. В такава гривна е важно всичко до най-малкия детайл: как/кой завързва червения конец, на коя ръка се носи. Точно за това ще говорим по-подробно в нова статия на ЮК.
гривни с червен конец
Гривни с червен конец и елемент,перфектен подарък за специален човек или елегантен начин да се поглезите. Те ще ви пазят от “ лоши очи“ С червеният конец ще кажете на човека, че искате да го защитавате, а с висулката можете да допълните, че познавате неговите интереси.

Гривната с червен конец се е завързвала най-вече на онези, които са слаби, малки, нежни, уязвими, много красиви. Това са бебетата, младите булки, хубавите моми и родилките. Тези, които са най-застрашени, че нещо ще им се случи.

Гривна злато тюркоаз червен цвят на конеца на бижутерия Blessa цена 29.00лв

В традиционната българска култура червен конец се връзва задължително, на всеки, на Игнажден. Тогава започват така наречените „мръсни дни“.

„Това са дните между Игнажден и Йордановден, когато се е вярвало, че водата не е кръстена и всякакви, много страшни сили са се движели – караконджули, таласъми, непрекъснато е имало нещо опасно и, за да се защитят всички хора, на които им се налага да излизат от дома си след стъмване, обикновено са се носили червени кончета, на които е било редно да се сложи чесън или дънцето на чесън, синьо маниста или пробита монетка, за да се подсили предпазната сила на тези кончета. Традицията е това конче да се носи докато само се разпадне“.
Стоманена гривна "BLESS ME" с червен конец на бижутерия Blessa цена 25.00лв

В народната традиция няма специални указания как трябва да се върже червеният конец, но  съществено значение има кой го прави. Това трябва да е най-старата жена в къщата. Освен това има разпределение и по полове. Дясното е символ на мъжкото начало, докато за жените конецът се поставя на лявата ръка.

Сребърна гривна „MAGIC“ с червен цвят на конеца на бижутерия Blessa цена 25.00лв

Историята на червения конец и значението му за различните култури

Традицията за връзване на червен конец е древна еврейска. Защо е червен?
Според Кабала това е конецът, с който е бил увит ковчегът на света Рахил, майката на праотца Йосиф, покровител на децата от всяко зло. Смятало се, че амулетът влияе върху мислите и поведението на човека: изчиства ума и блокира лошата енергия.
Червеният конец се използва и от будисти, хиндуисти, китайци и японци като защитен амулет. Връзва се на лявата ръка, за която се смята, че „приема енергия“. Подобно на кабалистите, будистите носят червен конец като талисман срещу щети и зло око.
Но в Индия омъжените момичета плетат червен конец на дясната си китка, а неомъжените – на лявата.
В славянската култура има обичай да се връзва червен конец на новороденото като защита срещу щети.
За да влезе в сила нишката на амулета, трябва да се спазват следните условия: трябва да я завърже само любящ човек с добри намерения.
Сребърна гривна „FLOWER“ с червен цвят на конеца на бижутерия Blessa цена 25.00лв

Защо да нося гривна с червен конец?

Червеният цвят отдавна се смята за символ на кръвта и защитата. Според древните еврейски учения отрицателната енергия прониква в аурата на човека през лявата ръка. Червеният конец е предназначен да предотврати това. Мъжете носят такъв амулет на дясната си китка, а жените – на лявата.
Според легендата, гривната се плете със 7 възела и се носи на лявата ръка. Освен това това трябва да бъде направено от любим човек с добри намерения. Висулка със свещени символи (под формата на кръст, руна, славянски, зодиакален символ) подобрява свойствата на гривната.

Как се използва червеният конец в различните страни?

На Запад червеният конец се смята за амулет срещу зли очи и бедствия, а на Изток – за талисман за бременност. В САЩ и Европа все още вярват, че ако любим човек завърже червен конец на лявата си китка, човекът ще получи мощен амулет срещу злото око.
Британците приписват лечебни свойства на червения конец и го свързват с добитъка.
В Китай и Япония вярват, че червен конец, вързан на малкия пръст, ще отведе човек до сродната му душа. Червеният конец е като продължение на сърдечната чакра.
Гривни Infinity на червен конец от бижутерия Blessa

Как да носите правилно червения конец?

Според кабалистите външната енергия прониква в нашата аура през противоположната („приемаща“) ръка. Затова на лявата ръка се носи червен конец като защита. Тоест десничарите слагат амулета на лявата си ръка, а левичарите го слагат на дясната си ръка.
Смята се също, че нишката трябва да бъде направена от вълна, тъй като този материал се счита за най-топлия и „милосърден“.
Кабала показва, че нишката ще се скъса сама, щом енергията й изтече. Дотогава не трябва да го премахвате сами.
Когато носите червен конец, трябва да запазите мислите си чисти. Всякакви негативни изявления за себе си и другите намаляват защитната сила на амулета.

На коя ръка носят гривна с червен конец?

Ако не сте кабалист, тогава няма ясни инструкции за вас на коя ръка да носите гривната. Вие решавате сами, в зависимост от собствения си комфорт. Най-често хората избират лявата ръка, защото е по-близо до сърцето.
105.00 лв.

GOLD&SPECIAL

Гривна ~Ruby~

109.00 лв.
99.00 лв.
39.00 лв.
39.00 лв.

GOLD&SPECIAL

Гривна ~ANGEL~

92.00 лв.

GOLD&SPECIAL

Гривна ~Hamsa~

79.00 лв.
55.00 лв.
45.00 лв.

HANDCRAFTED

Гривна

25.00 лв.

HANDCRAFTED

ГРИВНА

25.00 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *